Cum alegi ziua potrivită pentru nuntă? Ca să fie bine, să nu fie rău.

În lumea nunților, nu toate zilele sunt la fel. Nu există doar luni de vârf, ci și zile de vârf pentru nunți, cum ar fi sâmbăta. Există de asemenea și zile ale săptămânii care nu sunt la fel de populare, dar care, în anumite contexte, pot fi speciale, cu condiția să alegi în cunoștință de cauză și să ți se potrivească alegerea.

Te întrebi dacă o nuntă în timpul săptămânii ar fi mai prietenoasă cu bugetul tău? Vrei să respecți totuși tradiția și să te căsătorești sâmbăta? Nu știi de unde să pornești? Ei bine, atunci acest articol este pentru tine!

Înainte de a începe însă, ține cont că nu există două nunți la fel. Un „pro” pentru un cuplu poate fi un „contra” pentru altul. O anumită locație poate oferi un tarif redus pentru o nuntă de vineri, în timp ce alta o poate considera ca făcând parte din weekend.

Nu există răspunsuri prestabilite și nici perfecte, așa că te invit să citești acest articol cu ochiul critic al unui organizator de evenimente cu multe nunți la activ, pentru ca apoi să încerci să îl aplici la situația specifică vouă. Până la urmă, ceea ce contează cel mai mult în cuplu este să vă explorați opțiunile, să vă luați timp să vă gândiți la ele, iar la final să alegeți ziua care este cea mai bună pentru voi!

Nunta suntem noi toți

Așa cum știm sau, cel puțin, bănuim, o nuntă reflectă obiceiurile, credințele, rutina, ritmul și viața socială a mirilor, dar și, prin extensie, ale cercului lor de invitați. De aceea, în anumite zone geografice, a te căsători sau a participa la o nuntă în timpul săptămânii este un lucru absolut obișnuit, în timp ce în altele nici nu se pune problema.  

Nunțile în India, de exemplu, sunt sărbători care au loc adesea în timpul săptămânii, pe lângă weekend, doar în virtutea faptului că ele durează mai mult de două zile. La fel și în Maramureș, a-ți celebra căsătoria mai multe zile la rând este ceva normal, iar  asta, ca orice lucru obișnuit, înseamnă că toată lumea, la nivel de comunitate, îl practică.

Așadar, aici, o nuntă organizată într-o zi lucrătoare nu reprezintă o excepție, ci norma, iar norma este cea care dictează regulile după care se ghidează toată comunitatea. De aceea, dacă ai nunta în Maramureș într-o zi de joi, să zicem, cel mai probabil nu va trebui să te îngrijorezi că nu-ți vor veni invitații pentru că nu-și pot lua liber de la serviciu și nici că îți vor pleca de la petrecere cu mult înainte de tort. De ce? Pentru că așa e regula locului, dar mai ales pentru că toți cei de aici acceptă și aplică această normă la nivel general.

Există totuși un motiv (ba poate chiar mai multe) pentru care nunțile la români, cu excepțiile de rigoare, după cum am văzut, se organizează în mod tradițional sâmbăta și duminica, iar ele țin tot de profilul nostru social, cultural și religios.

Dincolo de discuții, prejudecăți sau superstiții, vrem, nu vrem, suntem un popor creștin ortodox, cu toate structurile societății care își reglează ritmul de zi cu zi în funcție de cea mai importantă sărbătoare a săptămânii: duminica.

Funcționăm, așadar, pe această normă general acceptată: luni, marți, miercuri, joi și vineri – zile de muncă, de activitate, de interacțiune în interes de serviciu; sâmbăta – zi de odihnă; duminica – zi de sărbătoare și face sens ca ultimele două zile din săptămână să fie dedicate prietenilor, celor dragi, familiei și, nu în ultimă instanță, sărbătoririi întemeierii de noi familii.

Însă atunci când modul de organizare a nunților se transformă, iar acestea se abat de la normă, este pentru că ele tind să reflecte gusturile individuale ale mirilor, iar ziua în care ei aleg să aibă loc evenimentul este doar o altă variabilă pe care cuplurile de astăzi se simt cu mult mai libere să o exploreze decât ar fi făcut-o chiar și în trecutul mai apropiat.

Nunta suntem noi doi

Mirii invocă adesea câteva motive frecvente pentru alegerea lor de a-și organiza nunta într-o altă zi a săptămânii decât sâmbata sau duminica.

Unii descoperă că locația perfectă ori cea la care visează este rezervată cu mult avans în zilele de weekend, dar este disponibilă într-un termen relativ scurt în cele din timpul săptămânii. Alte cupluri se simt atașate de o anumită dată la care își doresc neapărat să se căsătorească – Crăciunul sau Anul Nou, o zi de naștere sau cu semnificație simbolică pentru ei etc.

Sunt cupluri care își doresc o nuntă mică, doar cu familia și câțiva prieteni apropiați, iar alții o nuntă originală, mai altfel, care include, de ce nu, celebrarea evenimentului într-o destinație inedită din afara țării, ceea ce face logică alegerea de a nu fi constrânși de weekend în planificarea momentului.

Și, desigur, unul din principalele motive pentru care oamenii aleg să se căsătorească în timpul săptămânii este acela de a reduce din costurile evenimentului.

Oricare ar fi rațiunea pentru care consideri că nunta ta ar trebui să se desfășoare într-o zi lucrătoare, ține-te departe de acele liste generale cu pro și contra sau de așa-zisele articole care abundă în mediul online pe acest subiect și gândește-te la ceea ce este mai important pentru tine, pentru voi.

ugetul

Dacă prioritatea ta este bugetul, atunci cu siguranță să îți organizezi nunta într-o altă zi decât clasicul weekend este o opțiune serioasă pe care să o iei în calcul. Locația visurilor tale s-ar putea să fie la jumătate de preț, ofertele prestatorilor mult mai atractive și chiar, uneori, mai diversificate, contractele mai simplu de negociat, furnizorii mai amabili și mai relaxați. Sună bine, nu? Dacă însă ți se pare că e prea frumos ca să fie adevărat, e foarte probabil ca intuiția să nu te înșele.

Restaurantele și prestatorii se întrec în oferte și prețuri de neratat pentru nunțile din timpul săptămânii e adevărat, iar la o primă vedere este foarte probabil să te simți ca și cum ai fi câștigat la loz în plic. Mai ales dacă ai planificat o nuntă mică, unde bugetul alocat pentru organizare e rareori depășit de suma strânsă din darul primit, caz în care, da, merită să-ți îndrepți atenția înspre genul acesta de alegere.

Dacă însă știi că vei avea o nuntă mare și contezi pe prezența cât mai multora din invitații tăi, s-ar putea ca acele cheltuieli pe care speri să le reduci semnificativ cu organizarea evenimentului în timpul săptămânii să-și ceară prețul (posibil, unul mare!) printr-o prezență scăzută în rândul invitaților și, automat, printr-o sumă mult mai mică a darului primit.   

Senzaționalul

Cu toții vrem ca nunta noastră să fie altfel – să fie altceva, altcumva, altundeva sau, de ce nu, altcândva. E firesc, e de înțeles și de așteptat să ne dorim să trăim intens unul din cele mai frumoase momente din viață, dar mai ales să-l facem cel puțin la fel de memorabil și pentru invitații noștri.

De aceea, din dorința de a fi originali, să îți sărbătorești nunta într-una din zilele neobișnuite pentru o căsătorie poate părea cea mai cool idee. Poate, nu zic nu, însă la fel de bine e posibil să ai parte de cel mai not cool eșec.

Îți pare cool să nu fii nevoit să te inghesui cu alte cupluri la starea civilă într-o zi de miercuri? Chiar este – dacă ai plănuit ca ziua respectivă să fie dedicată exclusiv cununiei civile. Not cool este să ai programate cununia civilă la ora prânzului într-o zi de miercuri, cea religioasă ceva mai târziu, tot în aceeași zi, după vecernia de la biserică, iar petrecerea de la sală abia la 7 seara, aceasta fiind ordinea pașilor de parcurs atunci când se organizează o nuntă tradițională într-o zi atipică.

Bineînțeles, mirii pot avea o zi minunată, reușesc să bifeze eventual și o sesiune foto superbă, iar furnizorii de servicii se ocupă de detalii cu ceva mai multă relaxare. Dar invitații? Ce fac invitații între cununia civilă și momentul intrării la sală?

Mulți și-au luat liber sau au plecat mai repede de la muncă, alții s-au rătăcit de alai ori au rămas blocați în trafic, câțiva sunt nevoiți să facă slalom pe ceas pentru a-și lua copiii de la grădiniță sau de la școală, iar toți, absolut toți, sunt stresați, înfometați și epuizați până la ora la care reușesc să ajungă, în sfârșit, la petrecere. Dacă mai ajung!

Ah, și n-o să te mire dacă vor sta puțin și apoi pleacă, deoarece festivitățile care au loc de luni până vineri trebuie adesea să fie scurtate la timp pentru ca oaspeții, prestatorii (și poate chiar și noii soți) să se odihnească și să ajungă la serviciu, la școală ori la alte evenimente în dimineața următoare.

Și atunci, și trebuie s-o spun, mai ușor cu originalitatea pe scări, pentru că din avantaj se poate transforma în cel mai mare risc – în loc să ajute, strică vibe-ul, strică distracția și, în cele din urmă, nunta în sine.  

Compromisul

Ne-am gândit la un eveniment intim și fără fast, eventual într-o zi lucrătoare, însă ai noștri insistă să-l facem cu mulți invitați care trebuie să ne vină la nuntă, fiindcă și noi am fost la ei.”

Sau…

Visăm la o nuntă simplă și discretă, poate doar noi la starea civilă într-o zi obișnuită din săptămână, însă părinții își doresc să ne vadă la altar, mire și mireasă, căsătoriți după tot tipicul tradițional și religios.

Sau…

Nunta ideală pentru noi este cea pe care o gândim, o finanțăm și o organizăm pe propriile puteri, după propriile reguli, dar e posibil ca familiile noastre să se simtă dezamăgite și date la o parte.

Dacă ai planuri de căsătorie, sunt convins că măcar una din aceste trei situații îți sună cunoscut, ba chiar mai mult, e posibil să o trăiești deja. Știu, tentația de a face compromisuri de dragul celor dragi e mare, iar acest lucru este frumos, generos și admirabil. Din păcate, în situația de față, e contraproductiv.

Cum spuneam și la începutul articolului, nu există o rețetă anume sau alegerea perfectă atunci când ne gândim să fim mai altfel și să ne organizăm nunta într-o zi lucrătoare. Există doar:

► prioritizarea nevoilor

► evaluarea riscurilor

► asumarea gestionării unor situații solicitante

Cu toate acestea, amploarea pe care au luat-o nunțile organizate în timpul săptămânii face parte dintr-o tendință mai generală pe care am observat-o în ultimii ani ce a debutat ca urmare a schimbărilor aduse de pandemie, și anume: renunțarea la formatul tradițional al nunții în favoarea unui eveniment adaptat la ceea ce mirii consideră semnificativ sau special pentru ei. Iar asta poate să se regăsească în orice: de la deciziile asupra meniului de la petrecere și până la alegerea netradițională a zilei pentru nuntă. Și e ok, orice noutate înseamnă transformare și orice transformare aduce evoluție.

Ca și constatare generală însă și în loc de concluzie, ceea ce ar fi de reținut pe acest subiect este următorul lucru: dacă decizia de a-ți sărbători nunta într-o zi lucrătoare este o alegere netradițională, la fel de departe de tradițional trebuie să fie și stilul evenimentului. Ca să fie bine, să nu fie rău.